Hírek a Supervet életéből

A Supervet Állatorvosi Rendelő blogja

A Supervet Állatorvosi Rendelő blogja

Ivartalanítási kampányban vesz részt a Supervet a Macskamentők Alapítvány támogatásával

2023. február 23. - webgarden

 

Nagyszerű kezdeményezéssel találkoztunk pár hete a Facebookon. Valentin napi akciót hirdetett a Macskamentők Alapítvány

100 gazdis nőstény cicának vállalták az ivartalanítási költségeit. Azonnal jelentkeztünk is az alapítványnál, hogy szívesen támogatjuk a kezdeményezést egyedi és rendkívül kedvezményes árazással, hiszen, mint tudjátok nekünk szívügyünk az állatvédelem és az állatvédők támogatása. 

87024935_3076970092321834_8103428433607917568_o.jpg

Hogyan kapcsolódik az állatvédelemhez és az állatjóléthez az ivartalanítás?

Sokan teszik fel ezt a kérdést, mondván, mi szükség van egy műtéti beavatkozásra egy egészséges állatnál? 

Az ivartalanításnak - kutyáknál és macskáknál is - több fontos oka van.

1. Az állat egészségének a védelme

Mi, mint állatorvosi rendelő sokszor találkozunk olyan esetekkel, ami megelőzhető lenne ivartalanítással. A nőstény kutyák és macskák ivartalanításánál megelőzhetőek a daganatos elváltozások és a gennyes méhgyulladás. 

Az ivartalanítás egyszerű rutin beavatkozás. Ha élünk a lehetőséggel, a fenti megbetegedéseket elkerülhetjük.

Nem mindegy, hogy a kedvencünk 1-3 nap lábadozás árán elkerüli ezeket az akár életveszélyes elváltozásokat, vagy már csak későn szembesülünk a bajjal és kedvencünk ha időben észrevesszük a betegséget, akkor is több százezer forintos költséggel és extrém esetben akár 1-2 hét kórházi tartózkodással (súlyosságtól függően) vészeli át a gennyes méhgyulladást vagy daganatos elváltozásokat. 

Emellett a tüzelő kedvencek szívesen elszöknek otthonról a tüzelés idején, hogy pár találjanak maguknak. Sokszor egy pillanat alatt balesetet szenvedhetnek, fagyállót ihatnak vagy más állatok támadásainak áldozatai lehetnek. 

Egy ivartalanítással a szökések nagy részért is megakadályozhatjuk. 

2. Az állatvédelem szempontjai

Ma Magyarországon az állatvédők nap mint nap szélmalomharcot vívnak a kóbor, balesetes, megkínzott állatok mentése közben. 

A menhelyek annyira telítettek, hogy sokszor már a nagyon nagy bajban lévő állatokat sem tudják - vagy nagyon nehezen - megmenteni. Jó példa erre Plútó kutya esete, amikor 2 napig nem sikerült segítséget találni szegénynek. 

A bajba jutott állatok java része általában a felesleges szaporulatból születik. Felesleges szaporulatról akkor beszélhetünk, ha egy kóbor vagy akár gazdás kiskedvenc vemhes lesz és világra hozza kicsinyeit. A gazdi ilyenkor próbálja őket örökbe adni jó esetben, azonban mivel sokszor nem rendelkezik megfelelő tapasztalatokkal az örökbeadás terén, előfordul, hogy felelőtlen embernek ajándékoz állatot. Ilyenkor jó eséllyel az elajándékozott kisállat egy idő után kóbor állat lesz vagy állatkínzás áldozatává válik.

Közös érdekünk tehát, hogy Magyarországon minél több állatot sikerüljön ivartalanítani. 

Az Ivartalanítási kampányról

A Macskamentők Alapítvány most 100 nőstény cicának az ivartalanítási költségeit fedezi. Az ivartalanítás mellett chip beadását és regisztrációját is fizetik. 

Számoljunk egy kicsit: ha a 100 gazdis cicából csak 20 cica kiszökik otthonról tüzelés alatt és vemhes lesz, hány cica fog születni 2 éven belül?

1 cica képes akár 12 utódot is a világra hozni, de számoljunk csak 6 kiscicával (konzervatív becslés).

20 cica már 120 kiscicát hoz a világra.

1 éven belül már 720 cica fog születni

2 éven belül pedig 5040! 

Magyarországon ma kb. 3 millióra becsülik a kóbor macskák számát. Ennyi cica járja az utcákat, éhezik, szenved balesetet, kínozzák meg. 

5040 cica biztosan nem fog már megszületni és ilyen sorsra jutni hála a Macskamentők Alapítványnak!

Köszönjük a bizalmat! 

Ha tehetitek, támogassátok az adó 1%-al a Macskamentők alapítványt a 18023271-1-42 adószámon. Köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://allatkorhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr8518054180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása