Hírek a Supervet életéből

A Supervet Állatorvosi Rendelő blogja

A Supervet Állatorvosi Rendelő blogja

Kutyák és macskák tetanus betegsége, Nokedli és Tara története

2024. március 24. - webgarden

A kutyák és macskák tetanus betegsége nagyon ritka, de annál kegyetlenebb. A ritka előfordulás miatt is volt meglehetősen furcsa az egyik hétvégi ügyeletünk, amikor este megérkezett Nokedli cica, reggel pedig Tara kutya – mindketőjüknél a tetanus tipikus tünetei látszódtak.

Tara és Nokedli történetét is megismerhetitek hamarosan, előtte azonban olvassátok el, hogy mit lehet tudni erről a ritka betegségről, hogyan lehet felismerni és mit lehet tenni, ha kedvencünk megbetegszik.

tetanus.png

A tetanus betegségről

Kutyák és macskák is hajlamosak lehetnek a tetanus betegségre (tetániára), noha ez elég ritka

A tetanus, más néven merevgörcs, egy bakteriális fertőzés által okozott betegség, melyet a Clostridium tetani baktérium termelte toxin (tetanospasmin) vált ki. Bár ez a betegség az embereknél ismertebb, állatokat is érinthet, és komoly veszélyt jelenthet kedvenceinkre nézve. Ez a cikk részleteiben tárgyalja a kutyák és macskák tetanus betegségét, beleértve a tüneteket, a betegség lefolyását, a megelőzést és kezelést, valamint a gyakoriságot.

Kórokozó

A Clostridium tetani egy világszerte elterjedt elsődlegesen talajlakó, Gram-pozitív festődésű, anaerob, spóra formáló, pálcika alakú baktérium. Mély kontamiált sebekben (akár a szájüregben is) könnyen el tud szaporodni, de a jellegzetes tetanuszos klinikai tünetek megjelenéséért a kórokozó által termelt tetanospasmin nevű neurotoxin (idegméreg) felelős.

Érdemes elmenteni vagy felírni telefonszámunkat, hogy ha bármi gond van a kedvencünkkel, ne kelljen keresgélni.

Supervet 0-24 állatorvosi rendelő - ügyelet - 0-24 kórházi felügyelet és ellátás - országos mentőszolgálat állatoknak

Telefonszámunk: +361 814 28 00

Címünk: 1205 Budapest, Nyáry Pál utca 72

20240310_131246.jpg

Weboldalunk: www.supervet.hu

A tetanus betegség tünetei kutyáknál és macskáknál

A betegség lappangási ideje (a fertőződéstől a klinikai tünetek kialakulásáig) átlagosan 5-12 nap, szélsőséges esetekben 3 hét is lehet.

A tetanus tünetei kutyáknál és macskáknál hasonlóak lehetnek az embereknél tapasztalhatókhoz. Ezek közé tartozik:

  • Izom merevség és görcsök: ez a jellemző tünet, amelynek a betegség a nevét is köszönheti. Az állatok izmai merevek lesznek és görcsök jelentkezhetnek.
  • Nehézlégzés: A baktérium által termelt toxinok nehézlégzést okozhatnak a légzőizmok megmerevülése miatt. Gyakran kialakulhat a nyelési nehézségek miatt következetes félrenyelés következtében kialakult tüdőgyulladás is.
  • Fájdalom: Az állatok fájdalmat mutathatnak, különösen amikor megérintik vagy mozgatják őket.
  • Duzzadt állkapocs: Ez a tünet gyakori, és az állkapocs izmainak görcsössége miatt alakul ki.
  • Nagyfokú feszültség és nyugtalanság: Az állatok szorongóvá és nyugtalanná válhatnak.

Az első főleg fokális az arcizmokat és a szem mozgató izmait, illetve esetlegesen a rágóizmukat érintő, továbbá generalizált enyhe tünetek után a kutyák több mint fele mutat progressziót a betegségben átlagosan 4 napon beül.

A kutyák és macskák tetanusos betegségének tünetei között egyes esetekben a fény- és hangérzékenység is megfigyelhető. Ez a jelenség a betegség neurológiai hatásainak részeként jelentkezhet, amikor a Clostridium tetani által termelt toxinok az idegrendszerre hatnak.

  1. Fényérzékenység: a kutyák és macskák tetanusos betegsége során a fényérzékenység gyakran előfordul. Az állatok hajlamosak lehetnek arra, hogy elkerüljék a fényes vagy erős fényű környezeteket, és reakcióik a fényre fokozottabbak lehetnek, a neurotoxin direkt és indirekt központi idegrendszerre gyakorolt hatásai miatt.
  2. Hangérzékenység: a tetanusos betegség miatt az állatok általában érzékenyebbek lehetnek a hangokra is. Hangos zajok, például autók dübörgése, hangos beszéd vagy más háztartási zajok fokozhatják az állatok szorongását és feszültségét. A hangérzékenység szintén a tetanospasmin direkt és indirekt hatásának tudható be.

Az ilyen tünetek megfigyelése esetén fontos az állatorvos azonnali felkeresése. A fény- és hangérzékenység együtt járhat más tetanusos tünetekkel, például izommerevséggel, görcsökkel és légzési nehézségekkel. A megfelelő kezelés és támogató terápia biztosítása elengedhetetlen a betegség súlyosbodásának megakadályozásához és az állatok gyorsabb gyógyulásához. A korai diagnózis és kezelés segíthet minimalizálni a komplikációk kockázatát és javítani az állatok esélyeit a teljes felépülésre.

A tetanospasmin autonóm idegrendszerre gyakorolt kártékony hatása miatt kialakulhat láz (vagy hipertermia), túl lassú, vagy épp túl gyors szívverésszám, a normálisnál magasabb vérnyomás általános perifériás vazokonstrikció következtében.

A tetanusos betegség tünetei között a kutyák és macskák esetében gyakran megfigyelhető a jellegzetes arcmimika változása is. Ez az arcmimika megváltozása az izomgörcsök és az izommerevség következménye, amelyek a betegség elsődleges tünetei lehetnek.

  1. Duzzadt, merev arcizmok: a tetanusos betegségben szenvedő kutyák és macskák arcizmai gyakran megduzzadnak és megmerevednek. Ez az állapot lehetővé teszi, hogy az arc különféle részei, például a száj, az orr és a szemek, szokatlan vagy kényszeres pozíciókba kerüljenek.
  2. Elváltozott mimika: az izomgörcsök és az izommerevség miatt az állatok arcmimikája megváltozhat. Például az állatok szemei kinyílhatnak vagy összeszűkülhetnek, az ajkak megfeszülhetnek vagy megduzzadhatnak, és az állkapocs merevvé válhat, ami bizonyos esetekben nyitva vagy zárva tarthatja az állat száját (pl. szájzár alakulhat ki).
  3. Fájdalmas kifejezés: az arcmimika megváltozása mellett a kutyák és macskák gyakran fájdalmas kifejezést mutatnak az arcizmok túlfeszülése miatt. Nyugtalanságot, szorongást és fájdalmat jelezhetnek, viselkedésük megváltozhat.

Az ilyen típusú arcmimika változások fontos figyelmeztető jelek lehetnek a tetanusos betegség jelenlétére. Amennyiben ilyen tüneteket észlelünk kedvencünkön, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Állatorvosi szakirodalom szerint 4 osztályba sorolhatók a betegek klinikai tüneteik súlyossága alapján. Az első osztályban (class1), csak az arc- (fej-) izmokat érintő elváltozások vannak. A második osztályba sorolt betegekben (class 2) generalizált merevgörcs és nyelési képtelenség jellemző legtöbbszőr class 1 tünetek nélkül. A harmadik osztályba (class 3)-ban fellelhetők a betegen a class 1-es illetve 2-es tünetek és emellett görcsrohamai vannak. Legsúlyosabb tünetekkel rendelkező osztályban (class 4) az összes eddigi tünet megtalálható, de vegetatív diszfunkciójuk is van mindezek mellett.

A betegség lefolyása

A tetanus rendkívül súlyos betegség, amely gyorsan előrehaladhat. A baktérium által termelt toxinok az idegrendszerre hatnak, ami az izmok megmerevedését és görcsösségét eredményezi. A betegség lefolyása gyorsan változhat, és súlyos esetekben akár halált is okozhat.

Megelőzés

A tetanus megelőzése érdekében az alábbiakat tehetjük:

  • Védőoltás: csupán emberek és lófélék számára érhető el vakcina a , kutyák és macskák számára nem.
  • Sebek tisztítása: Fontos, hogy az állatok sebeit alaposan megtisztítsuk, adekvát módon fertőtelnítsük és szükség esetén orvosi ellátást biztosítsunk kedvenceink számára a sebesülés súlyosságától függően.
  • Higiénia: Megfelelő higiéniai intézkedéseket kell betartani az állatok körül, hogy minimalizáljuk a fertőzés kockázatát.

Kezelés

A tetanus kezelése az állatoknál általában intenzív és támogató terápiát igényel. A terápia korai szakaszban antitoxin alkalmazása indikált. Az oki kezelés mellett főképp a Clostridium tetani baktériumok ellen irányuló antibiotikumos kezeléssel illetve kiemelten fontos (amennyiben megtalálható) a feltételezett bemeneti kapuként szolgáló pl. seb alapos feltárása és ferőtlenítése. Az intenzív és támogató kezelés magában foglalhatja a teljesség igénye nélkül az görcsoldó, izomlazító gyógyszereket, fájdalomcsillapítókat, valamint a szükséges tüneti kezelést. Súlyos esetekben, légzési és nyelési nehézség esetén a hospitalizáció során orr-nyelőcső szondán át történő táplálás és akár tracheostomizálás, illetve mesterséges lélegezetés is szükséges lehet. Fontos az állatok kényelmes és csendes környezetben tartása, hogy minimalizáljuk a stresszt és segítsük a gyógyulást.

Gyakoriság

Bár a tetanus ritka állatoknál, még mindig jelentős kockázatot jelent. Különösen azok a kutyák és macskák lehetnek veszélyeztetettek, akik sérüléseket szenvedtek.

A betegség a téli, kora tavaszi időszakban gyakoribb mint az év többi részében.

A tetanus súlyos betegség lehet, és komoly veszélyt jelenthet kedvenceinkre nézve. Fontos azonban hangsúlyozni a megelőzés és a megfelelő kezelés fontosságát, hogy minimalizáljuk a fertőzés kockázatát, és segítsük az állatok gyógyulását, ha mégis megbetegednek. Az állatok egészségének védelme érdekében alapvető fontosságú a rendszeres állatorvosi ellátás és a megfelelő környezeti higiénia betartása.

Tara kutya és Nokedli cica története

Nokedli cica egy éjszakai ügyeletben érkezett, Tara kutya pedig másnap a délelőtti ügyeletben. Mindketten máshonnan és más gazdikkal jöttek, tehát nem volt semmilyen összefüggés közöttük a közös betegségen kívül. 

img_4895.jpg

Tara kutyus hazaengedés előtt: még látszik az arcán a tetanus okozta furcsa mimika

Nokedli cica teljesen ki volt merevedve, nem tudott mozogni és egy kifejezett pózban volt hosszú napokig. 

A kórházba kerülése előtt a gazdi az alábbi videókat készítette Nokedliről, melyen megfigyelhetőek a jellegzetes tünetei a betegségnek. 

FIGYELEM! MEGRÁZÓ TARTALOM!

https://www.youtube.com/shorts/YZUS63uhZLA 

https://www.youtube.com/shorts/I0nT7jurP7M

Nokedli cica, miután kikerült a kórházból:

https://www.youtube.com/shorts/g0pnRKJiTJg

Február 28-től március 2-ig rohamosan romlott az állapota. Március 15.-én került haza Nokedli a Supervet 0-24 állatkórházból.

img_4896.jpg

Nokedli cica a kezelés 2. hetében

Tara tudott mozogni, de az arcizmai jellegzetes mimikát vettek fel. 

Mindketten rendkívül érzékenyek voltak a fényre és a hangokra is. Éppen ezért kettejüknek azonnal elkülönítettünk egy külön kórtermet, ahol a kezelések is sötétben és csendben zajlottak. Minden fényhatás vagy hanghatás nagyon zavarta őket, akár fizikai fájdalmat is érezhettek ilyenkor. 

Kollégáink szakszerű ellátása és a gazdik kitartásának köszönhetően - habár több hét kórházi bent tartózkodás és kezelés után - hazamehettek és ismét boldogan élhetnek a gazdikkal. 

A bejegyzés trackback címe:

https://allatkorhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr3118362571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása