Hírek a Supervet életéből

A Supervet Állatorvosi Rendelő blogja

A Supervet Állatorvosi Rendelő blogja

Plútó, a daganatos, szívférges, fülgyulladásos és embóliás kutya műtétje és kezelése

2023. február 16. - webgarden

A Speciális Állatmentő Egység Alapítvány nagyon rossz állapotú kutyussal érkezett hozzánk tegnap este. 

A hátán egy tenyérnyi kifakadt daganat volt látható. Azonnal alapos vizsgálatnak vetettük alá, hogy kiderüljön műthető állapotban van-e, vannak-e áttétek és milyen egyéb betegségekkel/elváltozásokkal nézünk szembe.

img_2006.jpg

Kórházunkba bekerült állatok esetén protokoll szerint azonnal tesztekkel kezdünk, hogy kizárjuk a fertőző betegségeket illetve ha valamelyik teszt pozitív lesz, akkor a megfelelő protokollok alapján tudjunk eljárni. Kutyáknál egy hármas teszttel kezdünk, mely a parvo (CPV), corona (CCV) vírusokat és a Giardia fertőzéseket mutatja ki. Szerencsére Plútónál mindhárom negatív volt, így folytattuk a kivizsgálását.

img_1977.jpg

A következő teszt a szívféreg (dirofilária) gyorsteszt volt, melyet vérmintából tudunk elvégezni. Műtétek előtt egyébként is veszünk vért, hogy laborvizsálat alapján képbe kerüljünk, milyen állapotban vannak a szervei a betegnek és milyen az általános állapota. 

A szívféreg gyorsteszt pozitív volt sajnos, így knott-tesztet is végeztünk, mely szintén visszaigazolta a gyorsteszt eredményét. 

Laboros kollégánk bent maradt, megvárta Plútót, hogy beérkezése után azonnal meg legyenek az eredmények és nyugodtan tudjuk műteni. A labor alapján nem volt akadálya a műtétnek. 

img_1985.jpg

A következő állomás a a röntgenvizsgálat, majd az ultrahangos vizsgálat volt. A röntgenen nem láttunk áttéteket szerencsére. Az ultrahangos vizsgálat (melyet a korszerű és egyelőre még Magyarországon ritka Mindray Vetus 9 eszközzel végzünk) során a szívférgesség súlyosságára voltunk kíváncsiak, másrészt hasi ultrahang során áttéteket kerestünk Plútó kutyában. 

img_1994.jpg

Az ultrahang során nem találtunk áttéteket, a szívultrahang alapján pedig műthető volt Plútó. Mellékleletként a hasi ultrahang során találtunk egy emboliát. Bár még tünetei nem jelentkeztek, de érdemes erre a kezelés során fokozottan figyelni.

Az átvizsgálás során tapasztaltuk, hogy a füle súlyos gyulladásban van, ezért a műtét után, amikor még altatásban volt Plútó a fülét is átvizsgáltuk, kitisztítottuk és mintát vettünk belőle tenyésztésre, hogy a későbbi célzott kezelését meg tudjuk határozni. 

img_1976.jpg

A műtétet gépi altatással, folyamatos monitorozás mellett végeztük. Orbán Beáta doktornő sikeresen eltávolította a daganatot, melyből szintén mintát vettünk és elküldtük további vizsgálatra. 

img_2009_bw.jpg

img_2007.jpg

Szerencsére a műtét során minden rendben alakult. A daganat elvávolítása után következett a plasztikázás és a sebkötözés. 

pluto.jpg

Jelenleg Plútó a Supervet állatorvosi rendelő kórházi részlegén lábadozik. Ma már boldogan jött ki sétálni és csóvált is örömében.

img_2026.jpg

Plútónak az alapítvány gazdát keres, az örökbefogadás menete itt olvasható: https://specialisallatmentok.hu/orokbefogadas#adoption

img_2024.jpg

Ha szeretnétek támogatni Plútót és több sorstársát, az alapítvány az alábbi számlaszámon fogad adományokat:

Speciális Állatmentő Egység 16200106-11637701-00000000

Az alapítvány 1% felajánlásokat is szívesen fogad, melyet a Tollas Barát Madármentéssel oszt meg, így 1%-al két szervezetnek is tudtok segíteni. Speciális Állatmentő Egység Alapítvány adószáma: 19154286-1-43

A bejegyzés trackback címe:

https://allatkorhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr5018050940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása