Hírek a Supervet életéből

A Supervet Állatorvosi Rendelő blogja

A Supervet Állatorvosi Rendelő blogja

Itt a nyár - előzzük meg, ismerjük fel a hőgutát kedvencünknél

2023. június 29. - webgarden

Megérkezett a várva várt nyár! Kedvenceink hőleadása különbözik az emberekétől, ezért is kiemelten fontos, hogy figyeljünk rájuk. 

A legfontosabb, hogy megelőzzük a hőguta kialakulását, ha már megtörtént a baj, életmentő, hogy felismerjük, elsősegélyben részesítsük és mihamarabb állatorvoshoz vigyük kedvencünket. 

Igyekeztünk röviden leírni a legfontosabb tudnivalókat.

hoguta.jpeg

Hőguta

A kutyák hőleadása merőben eltér az emberétől, mivel ők bőrfelületeiken keresztük kevéssé képesek párologtatásra, leginkább a talppárnáikon izzadnak, és lihegéssel szabadulnak meg a felesleges hőmennyiségtől.

Hőgutáról akkor beszélünk, ha az állat saját hőszabályozása felborul. Ha a testhőmérséklete eléri a 41-43 fokot, az már a test különböző fehérjéinek visszafordíthatatlan kicsapódásával járhat.

Tünetek

Mindenképp forduljatok állatorvoshoz, ha a hőségben a következő tüneteket tapasztaljátok kedvenceteken:

  • száraz szájnyálkahártya
  • szapora légzés
  • pupilla tágulat
  • szapora szívverés
  • hasmenés
  • hányás
  • koordinálatlan mozgás
  • remegés
  • ájulás

 

Megelőzés 

Nagy hőségben érdemes figyelni arra, hogy:

kisállatunkat inkább kora reggel, vagy késő esti órákban sétáltassuk, mivel az aszfalt a nyári melegben akár égési sérüléseket is okozhat a mancsokon

mindig legyen kedvencünk előtt elegendő friss víz, lehetőleg olyan tálban, amit nem tud kiborítani, ha nem vagyunk mellette

a kertben tartott kutyáknál biztosítva legyen árnyas hely, ahova behúzódhatnak

kinti tartás esetén a tartási hely talapzatát érdemes lehet fellocsolni (azonban kutyamedencék, hűtőzselés párnák is rendelkezésre állnak ma már a kellemesebb környezet biztosítása érdekében)

ne hagyjuk háziállatunkat a gépjárműben, lehúzott ablakkal sem

ne tegyük ki őket fizikai terhelésnek a nap legmelegebb óráiban

azt igénylő fajták esetén gondoskodjuk a szőrzet megfelelő ápolásáról

kedvenceink bőre is képes a leégésre, ezért ne tegyük ki folyamatos, erős napsugárzásnak

fehér szőrű állatoknál a fülek végén a nap káros sugarai miatt hosszú távon prekarcinózus elváltozások, később akár daganatképződés is kialakulhat, ezért a füleket érdemes naptejjel védeni

Érdemes tudni, hogy a sötét szőrzetű és rövid orrú fajták (pl.: mopsz, boxer, shi-tzu, bulldogok stb.) fokozott veszélynek vannak kitéve ilyenkor, rájuk nézve a fenti tudnivalók fokozottan érvényesek.

Érdemes elmenteni vagy felírni telefonszámunkat, hogy ha bármi gond van a kedvencünkkel, ne kelljen keresgélni.

Supervet állatorvosi rendelő - ügyelet - mentőszolgálat

Telefonszámunk: +3618142800

Címünk: 1205 Budapest, Nyáry Pál utca 72

Weboldalunk: www.supervet.hu

Ha már megtörtént a baj....

a már megtörtént a baj és a fent leírt tünetek jelentkeznek kedvenceteken, fontos, hogy kezdjétek el a hűtést! Vizes lepedőt tegyetek rá, adjatok neki vizet, ha elfogadja. Ha nem fogadja el, ne erőltessétek!

A hűtés megkezdése után azonnal forduljatok állatorvoshoz. Amennyiben nincs lehetőség az állat azonnali szállítására, hívhatjátok bizalommal a Supervet állatorvosi rendelő mentőszolgálatát, az egész ország területén állunk rendelkezésre!

Supervet mentőszolgálat, állatorvosi ügyelet, állatorvos:

061 814 28 00

1205 Budapest, Nyáry Pál utca 72


300x250_01_1674672180.jpg
www.allatmento.vet

Amennyiben a melegben autóba bezárt állatot láttok, próbáljátok előkeríteni a gazdit (ha bevásárlóközpont parkolójában van, kérjétek az ügyfélszolgálatot, hogy mondják be az autó rendszámát).

Ha látjátok, hogy az állat nincs jól vagy nem kerül elő a gazdi, hívjátok a 112-t vagy a Speciális Állatmentő Egység alapítványt vagy bármelyik közelben lévő elérhető állatvédő szervezetet! 

A bejegyzés trackback címe:

https://allatkorhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2018155732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása