Hírek a Supervet életéből

A Supervet Állatorvosi Rendelő blogja

A Supervet Állatorvosi Rendelő blogja

Egy rettegett betegség: a kutyák parvovírusos bélgyulladása

2023. február 07. - webgarden

A közösségi oldalunkon gyakran számolunk be "a rettegett betegség"-et túlélt kutyákról, a weboldalunkon is külön részt szentelünk a parvós kutyák elhelyezésére is. 

Szeretnénk, ha többen tudnának erről a betegséről, a megelőzésről és ha már megtörtént a fertőzés, annak felismeréséről. a lehetséges kezelésről és a fertőzés terjedésének megállításáról, hiszen életeket menthet, ha a gazdik megelőzik, időben felismerik és segítségért fordulnak. 

327006725_5818545734909582_9027187951349714876_n.jpg

Fotó: Miskolci Második Esély Állatmentő Alapítvány. Chilli kutyus, aki parvós volt és a Supervetben gyógyult meg. 

A Parvoról

 

Napjainkban is a fiatal kutyák leggyakoribb vírusos bélgyulladásának számít Magyarországon és világszerte egyaránt.
A kutyákban több parvovírustörzs is előidézhet hasmenést, de a súlyos lefolyású (sokszor halálos kimenetelű) bélgyulladásért a CPV-2 (Canine Parvo Virus) törzs a felelős. Ugyanez a törzs okozza a néhány hetes kölyökkutyákban előforduló, jóval ritkább szívizomgyulladást is. A fertőzés rendkívül ragályos, a vírus a környezetben sokáig megmarad (textíliákon, padozaton akár több hónapig is életképes) bármilyen a vírussal
szennyezett tárggyal (pl. utcai cipő, ruházat, stb.) átvihető a fertőzés. A vírus rendkívül ellenálló környezeti hatásokkal szemben és a tisztítószerek, fertőtlenítő szerek többségével szemben. Fertőtlenítésre a háztartási hipó (nátrium- hipoklorit) 1:30 arányban hígitott oldata alkalmas, amit a felület tisztítását követően, legalább 10 perces kontaktidővel kell számolni. Emellett javasolt az ózonozás is, melyet csak és kizárólag megfelelő körültekintéssel lehet alkalmazni zárt terekben. Ózonozásnál fontos, hogy semmilyen élőlény ne tartózkodjon az ózonozott térben, mert a pusztulását okozhatja (a növényeket is beleértve).

A parvovírus terjedése, tünetei

 

A parvovírus fő forrása a fertőzött kutyák bélsara. A vírust egy fertőzött kutya már a tünetek megjelenése előtt is ürítheti, és a vírusürítés a tünetek elmúltával akár hetekig is eltarthat.  A fogékony kutyákba kerülve a vírus elsődlegesen a bélnyálkahártya sejtjeit támadja meg, de egyes esetekben szívizom károsodást is okozhat. Az első tünetek a fertőződéstől számított 6-10 napon belül jelentkezhetnek. A vírus a bélrendszer nyálkahártyájának szinte teljes elvesztését-lecsupaszítását okozza. A bél károsodása olyan súlyos fokú lehet, hogy nagyon gyorsan életveszélyes dehidráció (kiszáradás) jelentkezhet, az elektrolit (nátrium, kálium) egyensúly felborulását okozhatja, és ezzel további életfunkciókat is veszélyeztethet. A bélnyálkahártya károsodás miatt a normálisan a bélben megtalálható baktériumok a véráramba kerülhetnek, ami szepszishez (vérmérgezés) vezethet. A hasmenés mellett jelentkező hányás tovább súlyosbíthatja a már kialakult ionegyensúly-zavart.

Klinikai tünetei: hasmenés, étvágytalanság, elesettség, bágyadtság (jellegzetes szomorú nézéssel is kísérve), később a hasmenés tovább erősödhet, tipikus esetben véressé is válhat és a hányás tovább ronthatja kutya állapotát. A véres hasmenés jellegzetes szaggal jár.

A parvo minden életkorú kutyát érinthet, de leggyakrabban oltatlan, egy évnél fiatalabb kutyáknál fordul elő. Az öt hónapnál fiatalabb kölyökkutyák általában a legsúlyosabban érintettek, és a legnehezebben is kezelhetők.

A parvovírussal fertőzött kutyák kezelése

 

Jelenleg nincs specifikus, a vírus elpusztítására szolgáló gyógyszer. Egyes esetekben segíthet a passzív immunizálás, amikor a vírus ellen termelt ellenanyagokat adjuk be a kutyáknak, de a legfontosabb a tüneti kezelés.
A kezelés első és legfontosabb lépése a dehidratáció és az elektrolit egyensúly korrigálása. Ehhez elektrolitokat tartalmazó intravénás folyadék beadása szükséges. A kezelést segítik az antibiotikumok, a gyulladáscsökkentők, a
fájdalomcsillapítók, hányáscsillapítók, görcsoldók, és az immunerőrsítők is. A kezelés első 3-4 napja döntő lehet a kutya felépülése szempontjából, mert azok a kölykök, akiknél nem látható javulás ezekben a napokban,  kifejezetten rossz prognózisú a betegség lefolyása.

karanten_xx.jpg

Fotó: Supervet. A Supervet izolációs szobája a fertőző betegségben szenvedő állatok elhelyezésére

Egy jó hír a sok rossz után: létezik oltás a betegség ellen.

 

Ideális esetben a kölykök az első monovalens, csak parvo elleni védőoltásukat 8 hetesen kapják meg, majd 2 hét múlva kombinált oltást kapnak, majd megint csak parvo két héttel később, és újabb 2 hét múlva megint egy kombinált. Nagyjából egy évesen sor kerülhet egy ismétlő, kombinált oltásra. Felnőtt kutyánknak is ajánlott évente beadatni az emlékeztető oltást, mivel a parvo kifejlett kutyákat is megbetegíthet. Tenyészállatok, vemhes szukák, kiállításra vagy versenyre készülő kutyák esetében is nagyon fontos a megfelelő védettség kialakítása.

Fontos kihangsúlyozni, hogy az oltások csak megfelelő immunstátuszú (egészséges, belső és külső élősködőktől mentes) kutyáknak beadva adnak maximális védettséget!

Kérjük, hogy akár kölyökről, akár felnőtt kutyáról van szó, minden esetben konzultáljanak állatorvosukkal, hogy megtalálják a legnagyobb védettséget adó, ideális vakcinázási lehetőséget!

 

Mit tehetünk, ha kutyánk parvovírussal fertőzödött?

 

Amennyiben a parvovírus által okozott megbetegedés tüneteit észleljük (hasmenés, étvágytalanság, elesettség, bágyadtság, véres hányás vagy véres hasmenés, melynek jellegzetes szaga van), azonnal forduljunk állatorvoshoz!

parvodress.jpg

Mielőtt elindulnánk az állatorvoshoz, mindenképp jelezzük a tüneteket, hogy megfelelően tudják fogadni a gazdit és a pácienst, hiszen egy rendkívül fertőző vírusról van szó és ilyenkor mindent meg kell tenni anak érdekében, hogy további állatokra ne terjedjen át a fertőzés.

Tegyünk meg mindent azért, hogy kedvencünk mielőbb állatorvoshoz juthasson, hiszen a gyógyulás szempontjából kritikus faktor az idő, hogy a kezelést minél előbb megkaphassa kedvencünk. Ez nagyban befolyásolhatja a várható túlélési esélyeket. 

A Supervet-ben modern, különálló izolációs szoba van felkészítve a parvoval fertőzött kutyák fogadására, ahol rendkívül szigorú vírusvédelmi intézkedések mellett kezeljük a kis kedvenceket. Különálló fűtött kennelekben helyezzük el a betegeket. Az egyedileg épített elszívórendszer gondoskodik arról, hogy a levegő ne tudjon keveredni, hanem csak befele tudjon menni a kennelekbe elszívás előtt. Így folyamatosan friss levegő érkezik a karanténba, mely nem tud keveredni és csak egy irányba tud haladni. A kennelek és a teljes izolációs szoba könnyen takarítható és fertőtleníthető. 

Amennyiben egy beteg hányásos vagy hasmenéses tünetekkel érkezik, a váróterembe való belépés előtt kollégáink gyorstesztet végeznek, hogy kizárjuk a  Corona - Giardia - Parvo betegségeket. Ha a gyorsteszt pozitív lesz parvora, már csak speciális vírusvédelmi öltözetben tudjuk ellátni az állatot. A fertőzésveszély miatt parvós állat ambuláns ellátását nem tudjuk megoldani, csak és kizárólag fertőző kórházi ellátás keretében tudjuk gyógyítani. 

Ilyenkor - bármennyire is megterhelő lelkileg - sajnos a gazdit nem tudjuk oda engedni kedvencéhez, hiszen az izolációs szoba tulajdonképpen egy "zárt osztály", ahová csak a szakszemélyzet léphet be a szigorú szabályok betartása mellett. 

A fertőző kórházi ellátás a legjobb esély a kutyus gyógyulására, hiszen folyamatosan tudja kapni az infúziót, gyógyszereket és monitorozni tudjuk az állapotát. 

A beteg negatív teszt után hagyhatja el a fertőző kórházi részleget. Ilyenkor egy fertőtlenítő fürdetésen is átesik, hogy a szőrre tapadt fertőző részecskéktől is megszabaduljunk, ezzel minimalizálva a kockázatát annak, hogy gyógyult kedvencünk más kutyákat meg tudjon fertőzni. 

326984670_1151908462193408_1393005447390004632_n.jpg

Fotó: Supervet. Csipke kutyus, a Moszkvai Őrkutya Alapítvány védence, parvoból való gyógyulása után.

 

Modern és felszerelt fertőző kórházi részlegünk egyszerre akár 7 parvós kutyát is tud fogadni, akár nagytestű állatokat is. 

Recepciónk minden nap, nyitvatartási időben várja a hívást a +36 1 814 28 00  (0618142800) számon, ha úgy érzitek, hogy kedvencetekkel valami nincs rendben. Mentőszolgálatunk most már országos lefedettséggel üzemel arra az esetre, ha a gazdi nem tudja behozni kedvencét bármi oknál fogva. 

Bármilyen kérdés esetén keressetek bizalommal!

A cikk Dr. Gönczy Anikó kollégánk közreműködésével készült, köszönjük a segítségét!

A bejegyzés trackback címe:

https://allatkorhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr4318042994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása