Hírek a Supervet életéből

A Supervet Állatorvosi Rendelő blogja

A Supervet Állatorvosi Rendelő blogja

Amikor minden perc számít: kutyák gyomorcsavarodása!

2023. március 22. - webgarden

Gyomorcsavarodás esetén nagyon fontos, hogy kedvencünk azonnal kerüljön olyan állatorvoshoz, ahol fel vannak készülve az azonnali műtéti megoldásra.

Mindenképp telefonáljunk oda a rendelőbe, állatkórházba, hogy fel legyenek készülve az érkezésre, hiszen minden perc számít.

Akkor beszélünk gyomorcsavarodásról, amikor a kutya gyomra megfordul vagy elfordul, ilyenkor a gyomorban lévő tartalom nem tud tovább haladni az emésztőcsatornán, az állat elkezd gázosodni (felfújódni). A gyomorcsavarodás különösen gyakori nagytestű kutyáknál, például a német juhászoknál, a dobermannoknál, a labradoroknál és a bokszerkutyáknál, de kistestű kutyáknál is előfordulhat.

gyomorcsavarodas.png

Kutya röntgen felvétele, melyen látható a kitágult, gázosodott gyomor.

A gyomorcsavarodás tünetei gyorsan jelentkeznek és a beteg állapota hirtelen és rohamosan romlik. Tünetei: fokozódó nyugtalanság, émelygés, hányás, puffadás, hasfájás, gyors pulzus, nehézlégzés. A bordák környéki kopogtatására jellegzetes kongó hangot hallunk (mintha hordót kopogtatnánk), az alhas megnagyobbodik és feszül.

A megtágult gyomor nyomást gyakorol a rekeszizomra, a légzés egyre nehezebb lesz, a véráramlás akadályokba ütközik. A gyomorfal szövetei elhalnak, a toxinok felhalmozódnak a vérben.

gyomorcsavar.png

Kutya röntgen felvétele, melyen gyomorcsavarodás látható.

Előfordulhat gyors vagy kiadósabb evés következtében illetve ha evés után aktív testmozgást végez az állat, de nem feltétele a kialakulásnak, néha egy rossz mozdulat is elég sajnos az erre hajlamos kutyáknál.

Fontos, hogy ilyen esetben ne vesztegessük az időt, hiszen minden perc késlekedés csökkenti a túlélés esélyét. A Supervet fel van készülve gyomorcsavarodással érkező kutyák fogadására és az ilyenkor szükséges műtéti beavatkozás elvégzésére. Amennyiben nem tudják megoldani a kutyus szállítását, mentőszolgálatunk az országos lefedettséggel áll rendelkezésre. Természetesen az időt figyelembe véve érdemes a legközelebbi állatorvosi rendelőbe vagy állatkórházba menni, ahol fel vannak készülve az ilyen esetek fogadására és van szabad műtéti kapacitás.

Ha a fent leírtak szerinti tünetek jelentkeznek, ne késlekedjetek! Hívjátok bizalommal recepciónkat nyitvatartási időben és minden tünetet mondjatok el, jelezzétek az várható érkezést (vagy kérjetek mentőt), hogy időben fel tudjunk készülni a beteg fogadására.

Ilyen esetekre érdemes előre elmenteni telefonszámunkat vagy látható helyre felírni a lakásban (főleg a nagytestű kutyák gazdáinak), hogy ha megtörténik a baj, akkor ne kelljen keresgélni a telefonszámot.

Telefonszámunk: +3618142800

Címünk: 1205 Budapest, Nyáry Pál utca 72

Weboldalunk: www.supervet.hu

poszt_qr_koddal.png

A bejegyzés trackback címe:

https://allatkorhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr8618077540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása