Hírek a Supervet életéből

A Supervet Állatorvosi Rendelő blogja

A Supervet Állatorvosi Rendelő blogja

Kullancsok által terjesztett betegségek állatoknál: az Ehrlichiosis

2023. április 20. - webgarden

A kutyák Ehrlichiosis megbetegedése egy bakteriális fertőzés, amelyet a kullancsok terjesztenek. A megbetegedést az Ehrlichia canis nevű baktérium okozza. Az Ehrlichia canis baktérium a kullancsok nyálával kerül át a kutyák véráramába, ahol a kórokozó elkezdi pusztítani a vérsejteket és más szerveket, ami súlyos tüneteket okozhat. A betegség kialakulása után akár hónapokkal is eltelhet, mire az első tünetek megjelennek, így nehéz lehet korán felismerni a betegséget. 

gombi2.jpg

Gömbi kutyus, akit Ehrlichiosissal diagnosztizáltunk és gyógyultan hagyta el a Supervetet

Tünetek:

A kutyák Ehrlichiosisnak számos tünete lehet, amelyek eltérő súlyosságúak lehetnek és a fertőzés súlyosságától függenek. Azonban a legtöbb esetben a tünetek 1-3 héttel a fertőzés után jelentkeznek. Néhány általános tünet a következők:

  • Láz
  • Elesettség
  • Vérzések a nyálkahártyákon
  • Csökkent étvágy
  • Idegrendszeri tünetek (pl. remegés, görcsök, zavartság)
  • Izom- és ízületi fájdalom
  • Ödéma
  • Nyirokcsomók megnagyobbodása

Érdemes elmenteni vagy felírni telefonszámunkat, hogy ha bármi gond van a kedvencünkkel, ne kelljen keresgélni.

Supervet állatorvosi rendelő - ügyelet - mentőszolgálat

Telefonszámunk: +3618142800

Címünk: 1205 Budapest, Nyáry Pál utca 72

Weboldalunk: www.supervet.hu

Földrajzi előfordulása:

Az Ehrlichiosis betegség világszerte előfordul, különösen a trópusi és szubtrópusi területeken, ahol a kullancsok széles körben elterjedtek. Az Ehrlichiosis-ban szenvedő kutyák száma a világ minden táján növekszik, de az előfordulási arány az egyes régiókban eltérő lehet. A betegség az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában, Európában, Ázsiában és Afrikában is előfordul. A betegség előfordulási gyakorisága különböző lehet az egyes országokban és régiókban. Magyarországon az Ehrlichiosis betegség előfordulása relatív ritka, de az utóbbi években már diagnosztizáltak betegeket az ország különböző területein, különösen az ország déli részén. A betegség terjedése és az előfordulási arány változhat a kullancsok populációinak változása, valamint az emberek és az állatok utazási szokásainak függvényében is. 

A betegség lefolyása, ha nem kap megfelelő kezelést a beteg:

Ha nem kezelik, az Ehrlichiosis súlyos szövődményeket okozhat. A bakteriális fertőzés miatt kialakuló súlyos vérszegénység és vérzéses zavarok gyakoriak. Az ízületek, a szemek és a vesék is károsodhatnak, és akár a halálhoz is vezethet a betegség.

erlichia.png

Fotó: Ehrlichia baktériumok a fehérvérsejtekben; Forrás: wikimedia


Védekezési stratégiák:

Az Ehrlichiosis megelőzése érdekében fontos, hogy rendszeresen ellenőrizzük kutyánkat kullancsok jelenlétére, és használjunk megfelelő kullancsriasztó szereket. A megelőzési stratégiák közé tartozik az is, hogy kerüljük az olyan területeket, ahol a kullancsok nagyon gyakoriak, például az erdőkben, a mezőkön és a magas fűben. Fontos, hogy időben és megfelelően kezeljük kutyánkat, ha fertőzést gyanítunk, és rendszeresen végezzünk kullancsellenőrzést a kutyánk bőrén.


Magyarországon az enyhe telek miatt már a téli hónapokban is aktívak a kullancsok és ilyenkor is ki van téve a kedvenced a kullancs által terjesztett megbetegedéseknek.


Kezelés:

Az antibiotikumok hatékonyak lehetnek a betegség korai szakaszában, de a későbbi stádiumokban a kezelés nehézkesebb lehet, és a kutyának hosszabb időre lehet szüksége a kezelésre.


Összefoglalva, az Ehrlichiosis egy súlyos betegség, amely kullancsok terjesztik, és számos súlyos tünetet okozhat a kutyánknak. A megelőzés és a korai felismerés kulcsfontosságú a betegség súlyosságának csökkentése érdekében. Ha gyanítjuk, hogy kutyánk fertőzött lehet, fontos, hogy azonnal forduljunk állatorvoshoz, hogy megfelelő kezelést kapjon, és hogy megvédjük a súlyos szövődményektől.

poszt_qr_koddal.png

A bejegyzés trackback címe:

https://allatkorhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr1318106136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása