Hírek a Supervet életéből

A Supervet Állatorvosi Rendelő blogja

A Supervet Állatorvosi Rendelő blogja

Idegen test okozta ileus, azaz bélelzáródás kutyáknál, macskáknál

2023. április 02. - webgarden

Gyakori vendégek a Supervet állatorvosi rendelőben rendelési vagy ügyeleti időben olyan páciensek, akik szeretnek mindent szétrágni, megenni. Az esetek egy részében ileus, azaz bélelzáródás alakulhat ki. 

A bélelzáródás (ileus) súlyos állapot, amely nagyon veszélyes lehet, ha nem kezelik megfelelően. Előfordulhat kutyáknál, macskáknál, nyulaknál, hörcsögöknél, tengerimalacoknál és más emlősállatoknál is. Állatorvosi ellátás nélkül a tünetek általában súlyosbodnak, és a kedvencünk állapota rosszabbodni fog, végső esetben a kedvencünk elvesztésével végződhet, ezért rendkívül fontos, hogy ha bármilyen tünetet észlelünk, amelyek a bélelzáródásra utalnak, azonnal forduljunk állatorvoshoz.

Fontos megjegyezni, hogy ha tudjuk, hogy kedvencünk lenyelhetett valamilyen idegen testet, akkor 2-4 órán belül elkedülhető a bélelzáródás, ha azonnal állatorvoshoz megyünk és ellenőrzött körülmények között meghánytatják a beteget. 

Ilyen esetekre érdemes előre elmenteni telefonszámunkat vagy látható helyre felírni a lakásban, hogy ha megtörténik a baj, akkor ne kelljen keresgélni a telefonszámot.

Telefonszámunk: +3618142800

Címünk: 1205 Budapest, Nyáry Pál utca 72

Weboldalunk: www.supervet.hu

 

A korai diagnózis és kezelés jelentősen javíthatja a teljes felépülés esélyeit és csökkentheti a szövődmények kialakulásának kockázatát.


Ha kedvencünk szeret játékokat, tárgyakat szétrágni, esetleg csontot evett, mindenképp figyeljünk rá és amennyiben a bélelzáródás tüneteit tapasztaljuk nála, forduljunk állatorvoshoz! Az idegen test, csont okozta bélelzáródás mellett más okok miatt is kialakulhat ileus. 


A bélelzáródás miatt az érintett kiskedvenc állapota általában gyorsan romlik: elveszíti az étvágyát, és folyamatosan hányhat, amely végül kiszáradáshoz vezethet. Az állat hasa általában duzzadt és fájdalmas, érintésre érzékeny. Bélelzáródásnál tapasztalhatunk hasmenést de az is előfőrdulhat, hogy nem tud bélsarat üríteni. A hányás általában az étel elfogyasztása után egy-két órával kezdődik, ilyenkor nem marad meg bennük a táplálék. Az állatok étvágya is jelentősen csökkenhet, és láthatóan fájdalmaik lehetnek hastájékon.


A bélelzáródás tünetei tehát összefoglalva:

  • étvágytalanság
  • folyamatos hányás (nem marad meg benne az étel)
  • has tapintásra érzékeny
  • hasmenés vagy székrekedés

Tudtad? A Supervet Mentőszolgálat országos lefedettségű, így ha nincs nyitva állatorvosi rendelő a közeledben, bizalommal hívhatod recepciónkat és kérhetsz mentőszolgálatot, hogy kedvenced mihamarabb ellátást kaphasson!

Supervet Mentőszolgálat Állatoknak: 06 1 814 28 00


A Supervet állatorvosi rendelőben rendelkezésünkre áll minden a pontos diagnózishoz és a kezeléshez: a legkorszerűbb ultrahang eszközünk van, a Mindray Vetus 9, a Zoomax röntgenünk pedig segít nagyon jól analizálható felvételeket készíteni, mely leleteket tapasztalt kollégáink ki tudnak értékelni és dönteni tudnak a kezelésről. A kontrasztos röntgenfelvétel segít állatorvosainknak abban, hogy pontosabban lássák az emésztőrendszer állapotát, és azonosítsák az elzáródás helyét.

 ileus_idegen_test_kontrasztos_morris_2.jpg

Fotó: idegen test helyzetének meghatározása kontrasztos röntgen felvétel segítségével

 

ileus_idegen_test_kontrasztos_morris.jpg

Fotó: idegen test helyzetének meghatározása kontrasztos röntgen felvétel segítségével

Az idegen test okozta ileus kezelése az állat állapotától függ. Az állatorvosok általában műtéti beavatkozást végeznek, hogy eltávolítsák az idegen testet a bélből, majd az állatokat megfelelő gyógyszerekkel kezelik, melyek segítik az emésztőrendszer normális működésének helyreállítását.

ileus_idegen_test_foto_bonnie.jpg

Fotó: bélelzáródást okozó idegen test a kutya bélrendszerében

A Supervet állatorvosi rendelőben napközben és ügyeleti időben is minden adott a bélelzáródás (ileus) műtéti kezelésére.

ileus_idegen_test_foto_bonnie_kimutott.jpg

Fotó: műtéti úton eltávolított idegen test, mely bélelzáródást okozott kutyánál.


A bélelzáródás mellett érdemes megemlíteni még két másik ileus fajtát: A paralitikus ileust és a subileust. 

Paralitikus ileus:

A paralitikus ileus akkor következik be, amikor az emésztőrendszer idegi vagy izomzati aktivitása lelassul vagy leáll. Ez az állapot kutyáknál és macskáknál is előfordulhat, és komoly problémákat okozhat az állatok emésztőrendszerében.


A paralitikus ileus különböző okokra vezethető vissza. Néhány esetben az állatok szervezetében jelen lévő mérgező anyagok, például a nehézfémek vagy a gomba toxinok okozhatják a kialakulását. Ezenkívül az állatok szervezetében jelen lévő fertőzések, gyulladások, valamint sérülések vagy műtétek is kiválthatják a paralitikus ileus-t.


A paralitikus ileus tünetei közé tartozik az étvágytalanság, hányás, hasmenés, és a hasi fájdalom. Az állatok állapota súlyosabb lehet, ha nem kezelik időben a betegséget, mivel a bélmozgás hiánya miatt a szervezet nem tudja felvenni a szükséges tápanyagokat, és akár akut veseelégtelenség is kialakulhat.


A paralitikus ileus kezelése általában magában foglalja a tünetek enyhítését, az állatok folyadék- és elektrolitháztartásának helyreállítását, valamint a bélmozgások serkentését.

Az állatorvos által előírt gyógyszerek mellett fontos, hogy az állatok számára megfelelő táplálékot és gondozást biztosítsunk a gyorsabb felépülés érdekében.

Subileus


A subileus esetén az emésztőrendszerben lévő anyagok áthaladása lassul vagy korlátozottá válik, de még nem áll le teljesen, mint a paralitikus ileus esetében.

Ez az állapot kutyáknál és macskáknál is előfordulhat, és számos okra visszavezethető.Kialakulása különböző okokra vezethető vissza, például

  • Gyógyszeres kezelések: Bizonyos gyógyszerek, például fájdalomcsillapítók, antibiotikumok vagy gyulladáscsökkentők szedése, számos mellékhatást okozhat, amelyek között a subileus is szerepel
  • Ételallergiák és érzékenységek: Az állatok bizonyos ételekre allergiásak lehetnek, ami az emésztőrendszeri rendellenességekhez, köztük a subileushoz vezethet.• Fertőzések: Különböző vírusok, baktériumok, paraziták és gombák okozhatnak fertőzéseket, amelyek az emésztőrendszerben is tüneteket okozhatnak, beleértve a subileus-t.
  • Szoros gyomor-bél traktus: Az állatok gyakran lenyelnek olyan tárgyakat, amelyek elakadhatnak az emésztőrendszerben, például játékokat, cipőfűzőket, rágókat stb. Ez az elakadás megakadályozhatja az ételek átjutását az emésztőrendszeren, és subileus-t okozhat.
  • Stressz: Az állatok stresszes állapotba kerülhetnek számos okból, például utazás, állatorvosi látogatás vagy változások a családi környezetben. Ez a stressz az emésztőrendszerben is hatással lehet, és subileus-t okozhat.


Fontos megjegyezni, hogy a subileus okai változatosak lehetnek, és a megfelelő diagnózis érdekében szükséges lehet állatorvosi vizsgálat.

Az állatorvosok a kiváltó okot azonosítják, és a legmegfelelőbb kezelést javasolják az állat számára.

A subileus tünetei hasonlóak lehetnek a paralitikus ileus-hoz, például az étvágytalanság, hányás, hasmenés, és a hasi fájdalom.

Az állatok állapota súlyosbodhat, ha nem kezelik időben a betegséget.

A subileus kezelése általában magában foglalja a tünetek enyhítését, az állatok folyadék- és elektrolitháztartásának helyreállítását, valamint a bélmozgások serkentését.

A kezelés során az állatorvosok általában diétát és gyógyszereket írnak fel az állatoknak, és figyelemmel kísérik az állapotukat, hogy időben felismerjék a szövődményeket és megfelelően kezeljék azokat.

Fontos, hogy az állatokat időben kezeljük, ha subileus állapotot tapasztalunk náluk, mivel a késlekedés a súlyosbodásukhoz vezethet, és akár életveszélyes is lehet az állapotuk.

Az állatorvosok által adott útmutatásokat követve és időbeni orvosi ellátással a subileus általában jól kezelhető.

poszt_qr_koddal.png

 

A Supervet állatorvosi rendelő teljes informatikai infrastruktúráját a WebGarden üzemelteti.

logo.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://allatkorhaz.blog.hu/api/trackback/id/tr2218092676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása